Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Vaderdag vieren: De Oorsprong en Betekenis achter deze Hallmark Feestdag

Gisteren was het weer zover! De zelf in elkaar geknutselde cadeautjes kwamen uit een tot het laatste moment geheime verstopplek vandaan. Helemaal trots op het knutselwerk dat op school was gemaakt krijg ik het 1 voor 1 overhandigd. De kinderen helemaal trots op wat ze op school massaal hebben gemaakt.

 

Het is zo leuk om ze zo te zien. Daar gaat Vaderdag om. Om dit moment…zolang het nog duurt. 

 

Op een gegeven moment ontvang je niet meer dan een paar sokken of een fles wijn. Just like me! Het was wel een heel bijzondere wijn en nog twee flessen ook. Dat dan weer wel.

 

Vaderdag is een tijd om je vader of een andere vaderfiguur in je leven, die je door zijn daden heeft laten zien wat het betekent om een man te zijn, te eren, te waarderen en te vieren. Dit is de enige dag van het jaar waarop alles om vaders draait, dus vraag je je misschien af waarom we dat niet elke dag van het jaar doen. 

 

Zeker, er zijn genoeg andere feestdagen die ouderlijke figuren eren, zoals Moederdag en Grootouderdagen, maar geen enkele daarvan staat in het teken van vaders. Waarom hebben we dan een speciale dag voor vaders? Het gaat allemaal terug tot 1910, toen in New York een organisatie werd opgericht met de naam The Father’s Council, met als doel meer belangstelling te wekken voor het vaderschap bij mannen. 

 

Zij kwamen met het idee van Vaderdag als een manier voor mannen (en vrouwen) om hun waardering voor hun vaders te tonen.

Wat is de betekenis van Vaderdag?

Vaderdag is een viering van het vaderschap. Het is een dag om je vader of een andere vaderfiguur in je leven, die je door zijn daden heeft laten zien wat het betekent om een man te zijn, te eren, te waarderen en te vieren. Het is een dag om je vader te danken voor de offers die hij bracht toen jij opgroeide, of hij nu fysiek of emotioneel aanwezig was of een goede ouder was of niet. 

 

Het is een dag om te erkennen hoe belangrijk vaderschap is in de wereld en om de mannen te eren die dagelijks helpen de volgende generatie groot te brengen. Het is ook een dag om de mannen te eren en te waarderen die als mentor en rolmodel je leven hebben helpen vormen. Het is een dag om na te denken over wat vaderschap voor jou betekent en om de vreugde en de uitdagingen van het ouderschap te waarderen. Het is een dag om na te denken over wat je kunt doen om een betere vader voor je kinderen te zijn.

Waarom is het vieren van vaders belangrijk?

Vaders spelen een belangrijke rol in het leven van hun kinderen, en de afwezigheid van een vader in het leven van een kind kan belangrijke en blijvende gevolgen hebben. Vaders zijn belangrijk om verschillende redenen, waaronder de volgende: 

 

– Vaders zijn belangrijke rolmodellen voor kinderen en spelen een cruciale rol in hun ontwikkeling. 

 

– Het inkomen van vaders is van cruciaal belang voor het welzijn van een gezin. 

 

– Vaders spelen vaak een belangrijke rol bij het interesseren en betrekken van hun kinderen bij sport en andere buitenschoolse activiteiten. 

 

– Uit onderzoek blijkt dat een kind meer kans heeft op succes op school en in het leven als het positieve relaties met zijn of haar ouders heeft. 

 

– Kinderen met betrokken vaders hebben minder kans om risicovol of destructief gedrag te vertonen.

 

– Als een vader aanwezig is in het leven van zijn kind, vermindert dat het risico op misbruik en verwaarlozing. 

 

– De frequente afwezigheid van vaders kan negatieve gevolgen hebben voor kinderen. 

 

– Kinderen met afwezige vaders lopen meer kans voortijdig van school te gaan, werkloos te worden en misdrijven te plegen.

Hoe vieren we Vaderdag?

Vier Vaderdag door woorden van dankbaarheid en waardering met de vaders in je leven te delen. Je kunt ze een kaart geven, een speciale maaltijd voor ze maken, ze meenemen naar hun favoriete sportevenement of iets anders speciaals doen om je waardering te laten blijken. Je kunt deze dag ook aangrijpen om na te denken over wat het betekent om zelf vader te zijn. Denk na over wat je wilt dat je rol als vader is, en wat voor voorbeeld je je kinderen wilt geven. Als je kinderen in je leven hebt, kun je deze dag aangrijpen om hen te laten zien hoe belangrijk het voor hen is om een positieve relatie met hun vader te hebben. Dit is vooral belangrijk als je kind geen relatie heeft met zijn of haar biologische vader.

 

Maar ja, vandaag is Vaderdag weer voorbij. Moeten we gewoon weer aan het werk. En ja, als je dan toch moet werken, doe dat dan af en toe eens op een andere plaats. Mijn bedrijf heeft een enorme keuze aan flexwerkkantoren. 

 

Of je nu een spreekkamer, een coachkamers een spreekkamer of een behandelkamer wil gebruiken voor 1 uur of 1 hele dag. Je kan ze vinden via https://flex4you.pro/.

 

Geniet dan in alle rust nog een beetje van gisteren.

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Chief Flexwork Officer 😉

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 19 juni 2022