Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Ouch, dat was niet slim.

Goeiemorgen, Professor, excuses ik ben iets later vandaag …

 

Ja, dat dacht ik al! Maar in godsnaam wat is er met jouw oog gebeurt?

 

Wel dat voorval is de hoofdverdachte van waarom ik te laat ben. Ik heb heel domweg een vrij grote hoeveelheid shampoo in m’n oog gekregen. Nu is het al een tweetal uur, maar staat dat nog knalrood!

 

Dus wou ik je meteen ook vragen, professor: 

Kun je blind worden van shampoo in je oog krijgen?

 

Als je shampoo in je ogen krijgt, zul je niet blind worden. In plaats daarvan zal het alleen schade aan het oppervlak veroorzaken. 

 

Maar waarom prikt het dan in godsnaam nog steeds, professor?

 

De chemische samenstelling van de shampoo

SLS, of natrium lauryl sulfaat, is een ruwe oppervlakte-actieve stof die verder kan gaan dan zijn taak om zich aan vuil en olie te hechten en je huid en ogen te irriteren. 

 

De irritatiemogelijkheid van de shampoo wordt echter niet alleen bepaald door de hardheid van de oppervlakte-actieve stof. De irritatiemogelijkheid wordt bepaald door de concentratie oppervlakte-actieve stoffen, de hardheid van de oppervlakte-actieve stoffen, en de contacttijd.

 

Gevoelige zenuwen in het oog

Bovendien bevat het oog veel gevoelige zenuwen. Je ogen zijn de laatste diva’s, en als de dingen niet naar hun zin gaan, kunnen ze geïrriteerd raken.

 

In feite begint de diva woedeaanval als iets niet-neutraal contact maakt met het oppervlak van je oog. De sensorische zenuwuiteinden van de nervus ciliaris detecteren veranderingen in pH.

 

De nervus ciliaris, een tak van de veel grotere nervus trigeminus, helpt gewaarwordingen, temperatuur en pijn van je gezicht naar je hersenen over te brengen.

 

Als het een pH verandering detecteert, begint je diva te krijsen. Dan ontvangt het centrale zenuwstelsel op volle snelheid een boodschap en interpreteert die als een pijnlijk branderig gevoel. 

 

Dit activeert een reflexweg, die een signaal terugzendt naar het oog, vooral naar de traanklieren, die de opdracht geven snel water te produceren om de irriterende stof in het oog weg te vegen en de diva te kalmeren. 

 

Als gevolg daarvan kan het spoelen van het oog met schoon water de pijn helpen verlichten.

 

De pH-waarde

Een andere factor is de pH-waarde, dat is een wetenschappelijke meting van hoe basisch of zuur een stof is. 

 

De pH van het oog moet over het algemeen in het neutrale bereik liggen dat varieert van 7 tot 7,4. Zodra de pH hoger is dan dat, is het basisch. Omgekeerd is het zuur als het lager is. 

 

Shampoos zijn meestal zuur omdat basische detergenten, zoals industriële reinigers, je haar kunnen beschadigen. Daardoor maken zeepstoffen het ongemakkelijk en irriteren ze je oog.

 

Vooral shampoo stimuleert de zygomatische en lacrimale zenuwen onder het hoornvlies, waardoor zelfs kleine pH veranderingen als pijnlijk worden ervaren en het zeer gevoelig wordt voor zelfs de kleinste verstoring.

 

Die zorgen er dan voor dat we gaan knipperen en huilen om chemische verontreinigingen of vreemde voorwerpen te elimineren.

 

Er zijn shampoos met een neutrale pH verkrijgbaar, zoals babyshampoos met een pH die veel dichter bij 7 ligt (de normale pH van het oog). Bijgevolg irriteren ze minder, maar ze werken misschien minder goed en veroorzaken meer haarbeschadiging.

 

Oké, ik voel me al een pak geruster nu. Jeetje wat een morgen. Een domme fout, en alles om zeep, en vooral mijn oogbal dan vol zeep!

 

Wat wel steeds vlotjes loop dat zijn onze vrijblijvende offertes, vraag de jouwe vandaag nog aan!

 

Florentijn van den Bos

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 17 mei 2022