Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Moderne Slavernij

Vandaag, de 355ste dag van het jaar, 21/12/21, de winter is dus officieel in het land!

Wat ik altijd interessant vind, is om even na te gaan wat er door de jaren in de geschiedenis is gebeurd op een bepaalde datum.

Blijkt dus dat op 21 december 1837, na een anti-slavernijtoespraak van afgevaardigde William Slade uit Vermont, het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met overweldigende meerderheid een regel aannam die elke toekomstige discussie over de afschaffing van de slavernij in het Huis verbood.

 

De regel bleef van kracht tot 1844, waardoor het onderwerp afschaffing bijna tien jaar lang niet eens ter sprake kwam.

Hoewel we slavernij vaak met het verleden associëren, wordt ze vandaag de dag in de hele wereld nog op grote schaal toegepast. 

 

Het aantal mensen dat momenteel tot slaaf gemaakt wordt, wordt op bijna 21 miljoen geschat. Moderne slavernij, ook wel mensenhandel genoemd, doet zich voor wanneer mensen door dwang of misleiding worden uitgebuit en gaat meestal gepaard met beperkte bewegingsvrijheid. Het kan vele vormen aannemen die we vaak niet als slavernij beschouwen.

 

6 Soorten moderne slavernij die niet genegeerd kunnen worden

 

Gedwongen arbeid: Dwangarbeid omvat alle vormen van slavernij die gepaard gaan met dwang tegen iemands wil en dreiging met straf. 

De praktijk komt meestal voor in industrieën met weinig regelgeving en veel arbeiders. Het wordt algemeen gebruikt in wereldwijde toeleveringsketens door de particuliere economie om producten te maken. 

Deze vorm van slavernij wordt ook door overheden gebruikt, vooral in staatsgevangenissen. Als het werk niet vrijwillig is en gepaard gaat met een dreiging van straf, kan het als dwangarbeid beschouwd worden. 

Dwangarbeid kan ook voorkomen zonder de aanwezigheid van fysiek geweld, omdat het in sommige culturen sterk ingebakken is.

 

Schuldslavernij: Schuldslavernij komt voor wanneer een persoon gedwongen wordt te werken om een schuld af te lossen. Terwijl de arbeider zwoegt om zijn schuld terug te betalen, kan de werkgever andere uitgaven toevoegen waardoor terugbetaling onmogelijk wordt en de slavernij blijvend. 

Deze vorm van slavernij wordt vaak gebruikt voor de vervaardiging van consumptiegoederen. Het is vooral het doelwit van migrerende arbeiders die op zoek zijn naar een economische kans en die schulden maken voor reis- of woonkosten. 

De schuld in kwestie kan ook generaties lang zijn, zodat kinderen geboren kunnen worden in een situatie waarin ze moeten werken om een door hun ouders opgelopen schuld terug te betalen.

 

Huiselijke slavernij: Deze vorm van slavernij bestaat uit inwonende huishoudelijke hulpen die niet uit eigen vrije wil kunnen vertrekken. Omdat de autoriteiten huizen niet gemakkelijk kunnen inspecteren, is deze moderne slavernij gemakkelijk te verbergen. 

Ze is ook uiterst moeilijk op te sporen omdat de tot slaaf gemaakte personen zich kunnen voordoen als kindermeisjes of andere soorten huishoudelijk personeel. Als een vorm van gebonden arbeid treft huishoudelijke slavernij vaak migrerende werknemers die voor reizen of rekrutering een schuld bij hun werkgever oplopen die ze niet kunnen terugbetalen.

 

Sekshandel: Sekshandel komt voor wanneer vrouwen, mannen of kinderen gedwongen worden tot commerciële seksuele handelingen. 

Commerciële seks waarbij kinderen onder de achttien betrokken zijn, wordt altijd als sekshandel beschouwd. Mensen die in extreme armoede leven zijn door hun economische marginalisatie en gebrek aan scholing bijzonder kwetsbaar voor deze praktijk. 

Ze kunnen naar het buitenland gelokt worden via valse kansen op werk. Slachtoffers lopen fysieke en psychologische trauma’s op en kunnen gerechtelijk vervolgd worden.

 

Gedwongen Huwelijk: Deze vorm van slavernij komt voor wanneer een persoon de mogelijkheid mist om een huwelijk te weigeren of door familieleden met iemand anders uitgehuwelijkt wordt. 

Gedwongen huwelijken kunnen ook voorkomen als een vrouw tegen betaling wordt uitgehuwelijkt. Deze praktijk wordt gekenmerkt door een gebrek aan instemming van ten minste één partij. 

Een belangrijke motivatie van deze vorm van slavernij is culturele traditie of bedreiging. Gedwongen huwelijken van een kind onder de achttien jaar worden vroeghuwelijken genoemd. Meisjes zijn hier vaker het doelwit van omdat ze door seksueel geweld in bedwang gehouden kunnen worden.

 

Kinderarbeid: Elke vorm van moderne slavernij waarbij kinderen onder de 18 betrokken zijn, wordt beschouwd als kinderarbeid. Meer dan een kwart van de slaven zijn tegenwoordig kinderen, en velen zijn betrokken bij beroepen die geestelijk of lichamelijk schadelijk zijn. 

De vraag naar goedkope arbeidskrachten en specifieke lichamelijke kenmerken verhoogt het gebruik van kinderarbeiders. 

Kinderen zijn ook gemakkelijker te controleren en eisen meestal geen betere arbeidsomstandigheden of loon. Mensen die in armoede leven zijn extra kwetsbaar omdat ze hun gezin willen of moeten onderhouden door een gebrek aan onderwijs en arbeidsmogelijkheden.

 

Bij ons vanzelfsprekend geen gedwongen arbeid, en mocht je dat even willen komen verifiëren terwijl je een locatie komt bezichtigen kan je online alvast een afspraak maken via https://www.addbusinesspoint.nl/bezichtiging-aanvragen/

 

Fijne dag!

 

Florentijn van den Bos::Flex4You

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 21 december 2021