Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Microdosing bij depressie

De belangrijkste stelling van deze blog is dat sommige medicijnen kunnen worden gebruikt om stemmingsstoornissen zoals depressie te helpen. Dit is een nieuwe trend onder de medische gemeenschap. Het algemene idee hierachter is een theorie genaamd “psychedelische therapie“, die stelt dat kleine doses psychedelische stoffen mentale stress en gevoelens van wanhoop kunnen verminderen.

Uiteraard komt dit niet als een ware verrassing als je de neurotransmitter serotonine moleculair vergelijkt met LSD.

Het doel voor degenen die aarzelen om psychedelica als behandeling te gebruiken, is om een alternatief te bieden voor geneesmiddelen op recept en andere behandelingen, die veel bijwerkingen kunnen hebben, waaronder verslaving, ontwenningsverschijnselen, zelfmoordgedachten en gewichtsverlies door gebrek aan eetlust.

De voordelen van microdosering zijn dat het in wezen een behandeling met een laag risico en een lage dosis is die dagelijks kan worden uitgevoerd.

De belangrijkste voordelen van microdosering zijn de volgende: minder kans op bijwerkingen, kan dagelijks worden gedaan en de effecten zullen geleidelijk toenemen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology wees uit dat microdoses LSD depressie kunnen helpen verlichten. Het onderzoek omvatte gezonde deelnemers die nog niet eerder LSD hadden geprobeerd. Uit de studie bleek ook dat de psychologische voordelen langduriger zijn voor mensen die een microdosis namen, in plaats van een volledige dosis of placebo.

Het gebruik van LSD als mogelijke behandeling voor depressie is niet nieuw. In de jaren vijftig gebruikten artsen LSD zelfs in een therapeutische setting om hun patiënten te helpen.

Artsen dienden de patiënt een kleine dosis lsd toe en beantwoordden vragen over hun medicijnen, familierelaties en andere aspecten van hun geestelijke gezondheid.

Er zijn enkele risico’s verbonden aan het gebruik van medicamenteuze behandelingen voor depressie, zoals het opwekken van manie of psychose.

Het idee om LSD te gebruiken in een gecontroleerde, therapeutische setting is niet nieuw. In de jaren vijftig ontdekte de Zwitserse chemicus Albert Hofmann per ongeluk de voordelen voor de geestelijke gezondheid terwijl hij onderzoek deed naar chemicaliën om als stimulerend middel te gebruiken. Meer dan twee decennia experimenteerde hij met psychedelica in het laboratorium en vervolgens met mensen met psychische stoornissen – met bemoedigende resultaten.

Nu bestuderen onderzoekers hoe zogenaamde “microdoses” vergelijkbare resultaten kunnen produceren zonder de geestverruimende effecten. De theorie is dat het de serotoninespiegel verhoogt, wat kan helpen depressie te verlichten zonder cognitieve functies te verstoren of hallucinaties te veroorzaken.

Er zijn verschillende onderzoeken aan de gang die zullen testen of microdosering kan worden gebruikt om depressie te behandelen bij patiënten die niet hebben gereageerd op traditionele medicatie en therapieopties.

Microdosering is een techniek waarbij mensen LSD in zeer kleine doses consumeren. Het wordt niet beschouwd als een vorm van drugsmisbruik en kan worden gebruikt om depressie of angst te behandelen.

Microdosering stelt de gebruiker in staat de wereld en zijn gedachten vanuit een ander perspectief te verkennen, terwijl hij zich nog steeds volledig functioneel en in controle over zichzelf voelt.

Er zijn enkele onderzoeken die aantonen dat microdosering therapeutische effecten kan hebben bij depressie en angst, terwijl andere veronderstellen dat het helemaal geen effect heeft op deze aandoeningen.

Misschien wel een ideetje voor de experimentele geneesheren onder de lezers. En als je op dat moment een ruimte wenst te huren kan je natuurlijk bij ons terecht https://www.flex4medics.nl/locaties/.

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 3 november 2021