Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Keuzevrijheid voor cliënten

De ZZP’ers in de zorg willen allemaal de beste en betaalbare zorg bieden aan hun cliënten. Echter loop je als zelfstandig zorgprofessional waarschijnlijk vaak aan tegen de drempels van zorgverzekeraars die het bijna onmogelijk maken om ongecontracteerde zorg te bieden. Hierdoor kiezen nog veel cliënten voor de traditionele en aangesloten zorgbedrijven bij verzekeraars. In de eerste helft van 2018 heeft de Stichting Zorgrecht een rechtszaak aangespannen tegen Zilveren Kruis. Hierbij werd geargumenteerd dat de keuzevrijheid van de cliënten in het geding zijn door het uitsluiten van ongecontracteerde zorg. Na een positieve uitspraak van de rechtbank in Utrecht, vernietigde het gerechtshof in Arnhem dit vonnis echter in een hoger beroep.

ZZP’ers in de zorg uit de markt geduwd?

De aangeklaagde en winnende partij Zilveren Kruis benadrukt echter dat deze zet niet is om de ZZP’er uit de markt te drukken. In tegenstelling, zij geven aan dat ZZP’ers in de zorg hard nodig zijn. De reden voor het Hoger Beroep was echter dat ook de kleine zorginstellingen kiezen voor ongecontracteerde zorg waarbij Zilveren Kruis onwenselijkheid heeft aangetoond. Het vonnis is hiermee een feit, maar het heeft wel negatieve effecten voor ZZP’ers. Zo zal de Zelfstandige Zorg Professional op zoek moeten naar een ander bedrijfsmodel. Wij geven je graag een paar mogelijkheden waardoor je toch jouw diensten kan laten vergoeden door de zorgverzekeraars.

ZZP’er in de zorg en collectiviteit

Een bedrijfsmodel die voor ZZP’ers in de zorg rendabel kan zijn, is het collectief verenigen tot een Wtzi-erkende instelling. Er bestaan in Nederland reeds tientallen van deze coöperaties en het lijkt succes te hebben. Een belangrijk nadeel van dit bedrijfsmodel is echter dat de ZZP’er een onderaannemer wordt van de coöperatie waardoor dit fiscaal gezien niet de meest ideale optie is.

Hybride zorgmodel voor ZZP’ers in de zorg

Er zijn verschillende partijen die een hybride optie bieden voor de zzp’ers. Zo is er de Zorgprofessional die een hybride zorgmodel heeft ingericht. De Zorgprofessional zorgt ervoor dat aan de wensen en de voorwaarden van de zorgverzekeraars wordt voldaan en de cliënten van de Zelfstandige Zorgprofessionals blijven ook echt van hun. De verwachting is dat er de komende jaren nog meer van deze initiatieven de kop opsteken. Mochten hier verder ontwikkelingen in zijn dan zullen wij hier een nieuwsitem over schrijven.

 

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 21 augustus 2018