Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

In het weekend knallen, maar eerst nog een lesje over oogballen

Nog een duwtje, en toen was het terug weekend.
De tijd vliegt als je je vermaakt zeggen ze toch, niet?

De lezers die lustig iedere dag aan het scherm gekluisterd zitten hebben waarschijnlijk wel gemerkt dat ik de laatste tijd veel te veel achter m’n computer zit. (Die conclussie zal je wel al getrokken hebben na al de apps en software mails de laatste dagen)

 

We kennen het allemaal, veel te lang achter het scherm en beetje bij beetje voelen je ogen aan alsof je al 19 dagen bent vergeten te knipperen.

 

Een recente publicatie van The Vision Council constateert dat het aantal Amerikaanse volwassenen die een digitaal apparaat gebruiken is gestegen van 45% in 2012, tot bijna 70%. Hoe kan het natuurlijk ook anders, als je de hele wereld huisarrest geeft denk ik dan…

De aantrekkingskracht van bijna alles binnen handbereik hebben heeft het digitale tijdperk in een bijna alarmerend tempo vooruit geholpen.

Ik zeg bijna, want voor het grootste deel gebruiken mensen die digitale apparaten gebruiken ofwel om hun werk te doen, ofwel om zich te amuseren, of om een andere onschuldige reden die je kunt bedenken.

Het is potentieel alarmerend omdat dit betekent dat meer mensen last kunnen krijgen van digitale vermoeidheid van de ogen.

 

Daarom, even enkele tips om je knikkers wat minder te laten afzien:

1. Laat je ogen uitgebreid onderzoeken. De allerbeste manier om problemen met computervisie te voorkomen en te behandelen is regelmatig een oogarts te bezoeken.

2. Gebruik de juiste verlichting. Verrassend genoeg bevinden de meesten van ons zich in een donkere omgeving terwijl ze op digitale apparaten tokkelen die veel te helder zijn.

De verlichting moet sfeervol zijn en ongeveer half zo helder als in een doorsnee kantoor.

3. Beperk verblinding tot een minimum. Ervoor zorgen dat je een bril gebruikt (zoals die brilletjes die blauw licht tegenhouden waar niemand in gelooft die ontspiegelde coatings hebben) raden artsen aan om reflecterende bronnen binnenshuis en kantoor te minimaliseren.

Denk aan glanzend geschilderde muren en afgewerkte oppervlakken.

4. Upgrade je beeldscherm. Als je nog steeds een CRT-beeldscherm gebruikt, worden je ogen bestookt met beelden die flikkeren en vermoeide ogen kunnen veroorzaken. Overschakelen op een flat-panel LCD zal veel helpen.
LICHTGEVENDE APPARATEN = ONGUNSTIGE SLAAP

 

5. Pas de instellingen van je computerscherm aan. Van het aanpassen van de helderheid tot de tekstgrootte, van de kleurtemperatuur tot de OS-instellingen, er zijn verschillende aanpassingen die je kunt doen voor optimale instellingen die verlichting bevorderen.

6. Knipper vaker met je ogen. Studies hebben aangetoond dat, naarmate werken en spelen op een digitaal apparaat intensiever wordt, we allemaal minder vaak knipperen – een derde minder om precies te zijn.

7. Oefen je ogen. In principe geldt hier de 20-20-20 regel. Kijk elke 20 minuten 20 seconden van je scherm weg naar iets op 20 meter afstand. Waren de rest van onze spieren nu maar zo eenvoudig te trainen!

8. Neem regelmatig pauzes. Kijk, het is mooi weer buiten ergens in de wereld, misschien hier in Nederland dan wel niet maar goed, je kan niet alles hebben in het leven, he.

De natuur, het briesje. … waarom zou je de wereld om je heen missen? Sta op, maak een wandeling, voer een paar eenden, doe iets waardoor je minstens 15 minuten opstaat en weg bent van je computer of digitale toestel.

9. Overweeg computerbrillen. Nou, deze is een makkie!

10. Pas je werkplek aan. Ergonomie is belangrijk, en is de laatste jaren een integraal onderdeel geworden van gezondheids- en welzijnsprogramma’s in de meeste bedrijven. Hetzelfde zou moeten gelden voor je persoonlijke ruimte thuis.
Vanzelfsprekend staan niet reflecterende muren en ergonomie hoog op ons lijstje hier in Tilburg.

Kijk voor een eerste indruk op onze site https://www.addbusinesspoint.nl/tilburg en plan je favoriete kamer direct in.

 

Geniet van je weekend en tot maandag!

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 7 november 2021