Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Hoe je productief kunt zijn in een (flex)kantoor

Flexibiliteit en productiviteit op de werkplek zijn op dit moment een hot topic. Flexibele werkmogelijkheden zijn steeds toegankelijker geworden, en het is niet verwonderlijk waarom. De wereld van het werk verandert voortdurend, waardoor het voor werknemers moeilijk is de juiste werkomgeving te vinden die bij hun behoeften en voorkeuren past.

 

En om de zaken nog uitdagender te maken, werken de meeste organisaties als een virtuele kantooromgeving, met werknemers die regelmatig op afstand werken.

 

Wat zijn de beste manieren om optimaal te profiteren van een flexibel kantoor, en hoe kun je productief blijven?

 

Lees verder om meer te leren over de flexibele werkplek, en hoe je je productiviteit op peil kunt houden in een flexomgeving.

 

Wat is een Flex werkplek?

Een flexwerkplek is een werkomgeving die kan veranderen, of “flexen”, om aan de behoeften van de werknemers tegemoet te komen. Flexibiliteit, in deze zin, slaat op het vermogen van een organisatie om zich aan te passen aan haar werknemers, en niet andersom. Dit kan via veel verschillende methoden, waaronder een remote/virtueel model, een online-only model, of een hybride model.

 

Flexibiliteit kan verwijzen naar de mogelijkheid om te kiezen welke uren je wilt werken, of wanneer je wilt beginnen/stoppen met werken, op regelmatige of ad hoc basis. Bijvoorbeeld, je werkt voltijds van maandag tot vrijdag, maar je wilt de flexibiliteit hebben om in het weekend of ’s avonds/weekends te werken. Dit is niet mogelijk als je op een kantoor werkt, want je werktijden worden dan bepaald door je baan. Flexibele werkplekken geven je de mogelijkheid om te kiezen hoe je wilt werken en wanneer.

 

 

Te veel geplande vergaderingen en dan nog de e-mails die zo snel je inbox binnenvliegen dat je nauwelijks tijd hebt om ze te bekijken? En toch, als puntje bij paaltje komt, heb je niet veel gedaan gekregen. Niets om de uren van ‘hard werken’ die je erin gestoken hebt te laten zien.

 

Er is niets erger dan een onproductieve dag op kantoor. En toch is het volgens mij vrij gemakkelijk om in een kantooromgeving veel tijd te verspillen.

 

Er zijn ‘onuitgesproken’ regels waar we ons aan houden:

 

  • Vergaderingen zijn belangrijk.
  • E-mail is koning.
  • We moeten ‘druk lijken’, ook al zijn we dat niet.
  • We moeten ‘er gestrest uitzien’ – anders kunnen we onmogelijk druk zijn.
  • Het beste wat je kunt doen is al deze verouderde regels uit het raam gooien en ze vervangen door één regel:

Concentreer je op output!

 

Voor straks heb ik alvast wat tips neergepend voor een ideale kantooromgeving, hier heb je alvast de eerste twee!

 

1) Zorg voor een gemakkelijke toegang tot alle delen van het kantoor

Niemand voelt zich graag als een rat in een doolhof, en niets draagt bij tot dat gevoel als een lange, ononderbroken rij meubels. Zelfs lage bureaus kunnen bijdragen tot het gevoel van “ingesloten” zijn als ze niet goed opgesteld zijn.

 

Als je in een grote, open kantoorruimte werkt, probeer dan de bureaus of tafels in kleine groepjes te rangschikken met ruimte aan weerszijden. Dat maakt bewegen in het kantoor veel gemakkelijker en neemt het gevoel weg dat je een sardientje in een blikje bent.

 

2) Breek open ruimten op

Lawaai en beweging – vooral in grote, spelonkachtige ruimten – kunnen de concentratie en productiviteit van je werknemers ernstig beïnvloeden. Bij een open kantoorindeling kan zelfs het kleinste geluid of de kleinste activiteit de concentratie van je werknemers verstoren. Hokjes beperken de afleiding tot een minimum, maar geven de werknemers het gevoel als een rat in een kooi te zitten.

 

Minimaliseer de opdringerige effecten van lawaai en beweging door de wijd open ruimten op te breken met boekenkasten, planten, planken – alles wat een afwisseling biedt van rij na rij bureaus. Je kunt ook een gevoel van privacy inbouwen door werkplekken af te scheiden met grote meubelstukken, zoals archiefkasten of opbergkasten.

 

Wil je ondertussen een kijkje nemen hoe dat er uitziet? Surf even naar onze site en neem laat je verrassen hoeveel locaties ADD Business Point tegenwoordig heeft in Nederland!

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 20 april 2022