Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

FlexMan Weetjes op Vrijdag

Het is vrijdag, tijd om FlexMan op visite te hebben om wat weetjes te delen met jullie!

 

Waarom worden mijn vingers rimpelig als ik zwem?

Het lijkt misschien alsof je huid extra water opneemt tijdens een duik in het zwembad of bad, maar dat is niet het geval. Onderzoekers weten al sinds de jaren 1930 dat mensen met zenuwbeschadiging in hun vingers niet pruilen zoals ieder ander dat doet. 

 

Met andere woorden, rimpelige vingers ontstaan niet door osmose, volgens Scientific American. In plaats daarvan wordt het veroorzaakt door bloedvaten onder de huid die zich vernauwen, wat het evolutionaire voordeel schijnt te hebben dat we daardoor gemakkelijker natte voorwerpen kunnen oprapen. 

 

Voor een studie uit 2013, gepubliceerd in Biology Letters, ontdekten wetenschappers dat proefpersonen met gerimpelde vingers sneller waren in het oprapen van knikkers onder water (maar het niet beter deden in het oprapen van droge voorwerpen) dan die met ongerimpelde vingers.

 

Waarom zijn paspoorten maar in vier kleuren verkrijgbaar?

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie schrijft voor dat alle landen een bepaald lettertype, lettergrootte en lettertype gebruiken voor alle officiële documenten, ook voor paspoorten. 

 

Hoewel er heel wat eisen zijn waaraan paspoorten moeten voldoen, hoort de specifieke kleur daar eigenlijk niet bij. 

 

Maar de meeste landen kiezen voor eenvoudige donkere tinten rood, groen, of blauw omdat die er officiëler uitzien en vuil en slijtage verbergen.

 

Waarom hebben spijkerbroeken van die kleine zakjes?

Die kleine zakjes in je spijkerbroek lijken vrij zinloos, maar in de jaren 1800 dienden ze eigenlijk een doel. Het heet een horlogezakje omdat het oorspronkelijk bedoeld was als een veilige plaats voor mannen om hun zakhorloges in te bewaren. 

 

Het dateert van Levi’s allereerste spijkerbroek, die in 1879 op de markt kwam.

 

Waarom symboliseert een smiley geluk?

Nadat een verzekeringsmaatschappij in Worchester, Massachusetts, in 1963 een reeks moeilijke overgangen had doorgemaakt, huurde het een grafisch ontwerper in om een afbeelding te maken om het moreel op te krikken. 

 

De ontwerper bedacht een lachend gezicht op een gele achtergrond. Aanvankelijk werd het alleen rond het kantoor afgedrukt om een glimlach op ieders gezicht te toveren, maar al snel won het aan populariteit. Nu reikt de positieve boodschap ervan over de hele wereld.

 

Waarom eten we taart op verjaardagen?

Niemand klaagt over deze traditie, maar heb je je niet altijd afgevraagd waarom we het doen? Aan de oude Egyptenaren wordt eigenlijk de “uitvinding” van de viering van verjaardagen toegeschreven. Ze geloofden dat wanneer farao’s tot goden gekroond werden, dit hun “geboorte” als god voorstelde en dat de dag gevierd moest worden. De oude Grieken leenden de traditie en besloten dat het nog beter zou zijn met de toevoeging van een zoete traktatie. Ze maakten maanvormige taarten om Artemis, godin van de maan, te eren en voegden er brandende kaarsen aan toe om de taarten te laten schijnen als de maan. 

 

Daar halen wij verjaardagskaarsen vandaan. Omdat de ingrediënten om een taart te maken vrij duur waren, werd de traditie pas populair rond de Industriële Revolutie, toen de ingrediënten overvloediger begonnen te worden.

 

Waarom dragen we trouwringen aan onze vierde vinger?

De traditie om een trouwring aan je vierde vinger van je linkerhand te dragen gaat terug tot het oude Egypte. Egyptenaren zagen trouwringen als een symbool van eeuwigheid en geloofden dat er een “tere zenuw” was die van de ringvinger helemaal naar het hart liep. 

 

Wij weten nu dat het hart een orgaan is om bloed te pompen, maar toen geloofden ze dat het het centrum van onze emoties was. De oude Grieken en Romeinen volgden een soortgelijke traditie en gaven de vinger van de trouwring aan ons door.

 

Waarom zijn verkeerslichten groen, geel en rood?

Rood heeft de eenvoudigste verklaring: Rood heeft de langste golflengte van alle kleuren in het spectrum van zichtbaar licht, en is daardoor van veraf gemakkelijker te zien dan andere kleuren, volgens Thrillist. Spoorwegen gebruikten rood als stopteken lang voordat er auto’s op de weg waren. 

 

Treinen gebruikten oorspronkelijk een wit licht om “ga” te betekenen, maar ingenieurs konden dat waarschijnlijk moeilijker onderscheiden van het licht van sterren en andere lantaarns, zodat groen de plaats innam. Geel was de oorspronkelijke keuze voor stopborden omdat het ’s nachts gemakkelijker te zien was dan rood, maar toen reflecterende verf, straatverlichting en koplampen in opmars waren, werden de borden op rood overgeschakeld. Geel is de op één na gemakkelijkste kleur om van een afstand te zien, dus werd het toegevoegd als het “waarschuwing”-signaal in verkeerslichten.

 

Nog een leuk weetje is dat je bij ADD niet vast zit aan langlopende contracten, maar je maandelijks kan opzeggen. 

Onze flexwerk kantoren door heel Nederland kan je zelfs reserveren en gebruiken zonder een contract met ons. Wil je graag een offerte op maat? Vraag eenvoudig en snel een online-offerte aan

 

Binnen 1 minuut ontvang jij jouw offerte in je mail. Onderstaand een overzicht van de tarieven van onze dienstverlening.

 

Florentijn van den Bos :: ADD-Flex4You

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 4 februari 2022