Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Firma list en bedrog

 

Vorige week meldde rtl nieuws dat er bij Lisa een brief op de deurmat viel met een uitnodiging voor een politieverhoor.

 

Na ontvangst van de brief had ze geen oog meer dichtgedaan. Niet vreemd want Lisa werd verdacht van cybercrime, witwassen en oplichting. Ja, Lisa had het wel heel erg bont gemaakt. Op zondag werd ze op een Amsterdams politiebureau verwacht om als verdachte te worden gehoord.

 

Op zich nog netjes dat ze een uitnodiging krijgt, er worden mensen van hun bed gelicht voor mindere feiten. Maar desalniettemin kan de politie haar wel voor 3 dagen opsluiten, moet ze vingerafdrukken af laten nemen en zal ze aan een flink verhoor worden onderworpen. Op eigen kosten kan ze een advocaat meenemen. Hebben ze slim gedaan om de kosten te drukken. Als ze zou worden aangehouden moet de staat de juridische kosten betalen.

 

Lisa belt toch maar even een advocaat, for sure. Lisa legt haar advocaat uit dat ze nog nooit buiten de lijntjes heeft gekleurd en dat ze echt geen idee heeft waar het over gaat.

 

Haar advocaat gaat toch maar even bellen met de politie en ze krijgt te horen dat ze wordt verdacht van WhatsApp fraude. Je hebt vast ook wel eens een berichtje  ontvangen waarbij een bekend vraag om geld met een smoesje. Vaak gaat het om een vriend in nood appje.

 

Veel vrienden of ouders blijken hier in te trappen, het schadebedrag loop snel op tot duizenden euro’s per slachtoffer. Dit gaat heel ver tot zelfs gebruik van de stem van een bekend waardoor het lijkt alsof het echt echt is.

 

Zo’n scammer maakt natuurlijk geen gebruik van zijn eigen rekening. Daarvoor maakt hij gebruik van een geldezel. Volgens de politie is Lisa ook zo’n geldezel. Een katvanger die haar bankrekening heeft laten misbruiken voor criminele activiteiten. En dat mag natuurlijk niet.

 

Het zou gaan om 8k dat over haar bankrekening heen is gegaan en dat is verdwenen. Lisa heeft al haar bankmutaties erop nagekeken op haar ING Bank rekening maar geen gekke transacties. Geen grote bedragen erbij en niks verdachts eraf. De ING Bank kan haar ook niet verblijden met een grote som extra geld. Dus dat kan het niet zijn. Dan blijft alleen identiteitsfraude over.

 

Tijdens het verhoor bij de politie blijkt dit ook te kloppen. Er is een Bunq rekening op haar naam geopend en hiervoor hebben ze haar identiteit gebruikt. Ze hebben zelfs haar adres weten te achterhalen om zo alle gegevens aan Bunq door te geven alsof zijn het was die de rekening heeft geopend…niet dus.

 

En daar komt de crux van dit verhaal. Lisa is zzp-er en staat daarom ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op deze manier is Lisa als muis voor de poes voor deze oplichters.

 

Lisa doet direct aangifte van identiteitsfraude en haar advocaat vraag de officier van justitie de zaak te seponeren. Ze is geen dader maar slachtoffer.

 

En wat is er nog meer met haar identiteit gedaan? Als het zo makkelijk gaat. Dat is niet te achterhalen. Dat zal de tijd moeten leren.

 

Daarom is het ook zo belangrijk dat je eenmanszaak, vof, maatschap of CV niet op je privé adres is gevestigd. Maak gebruik van 1 van onze vestigingsadressen en ze kunnen niet aan je identiteit komen bij de KvK. Als Lisa dit had gedaan dan was haar dit niet overkomen.

 

Regel ook een veilig adres voor je bedrijf en maak direct een offerte via https://www.flex4medics.nl/offerte

 

Geef spammers geen enkele kans om achter je prive gegevens te komen. Onderneem veilig.

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 10 juni 2021