Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Deel 39 – emotionele intelligentie

Deel 39 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.

 

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

 

Deze week: Emotionele intelligentie

 

Wat maakt het dat iemand in de echte wereld emotionele intelligentie heeft? Te midden van alle chaos, negativiteit en opgelegde verplichtingen wordt het steeds moeilijker om open te blijven, je positief te voelen en empathisch te blijven voor anderen…en jezelf.

 

In de afgelopen decennia is de samenleving enorm gerationaliseerd. Veel mensen vermijden, onderdrukken, devalueren en lopen vast in storende gevoelens. Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan of hoe ze aan hun behoeften moeten voldoen. Simpel wel omdat ze niet hebben geleerd of omdat er geen ruimte is om gevoel te uiten.

 

Je gevoelens zijn een directe reactie op je waarneming.Ze geven aan of je ervaringen plezierig of pijnlijk zijn. Wanneer je je gevoelens erkent ben je in contact met de menselijkheid. Als je ze eert toon je zelfrespect en emotionele intelligentie.

 

Je kunt de meest verstandige acties ondernemen om je lastige gevoelens te minimaliseren wanneer je de verantwoordelijkheid neemt om ze te creëren. Kwetsbaarheid omarmen is een teken van emotionele intelligentie.

 

Het goede nieuws is dat je vrij makkelijk kunt leren hoe met emoties om te gaan. Ik denk dat je dit in 5 stappen je emoties kunt leren beheersen

 

Identificeer wat je echt voelt: Dit lijkt mij de basis om je emoties te kunnen beheersen. Stel jezelf de volgende vragen: Wat voel ik nu echt?, Voel ik me echt?, Is het iets anders?

 

Erken en waardeer je emoties: Emotionele intelligentie betekent niet dat je je gevoelens moet afsluiten of ontkennen. Sterker nog, leer hoe je je emoties kunt beheersen, ze te waarden als onderdeel van jezelf. Je wilt je emoties nooit  verkeerd maken. Het idee dat alles wat je voelt fout is, is een geweldige manier om eerlijke communicatie met jezelf en met anderen te vernietigen.

 

Word nieuwsgierig naar de boodschap die deze emotie je biedt: Emotionele intelligentie betekent je gevoelens benaderen met een gevoel van nieuwsgierigheid. Je gevoelens zullen je veel over jezelf leren als je ze toelaat. Nieuwsgierig worden helpt je bij: Het onderbreken van je huidige patroon, je uitdagingen op te lossen en het voorkomt dat hetzelfde probleem zich herhaalt in de toekomst.

 

Krijg vertrouwen: De aller snelste en meest krachtigste weg naar emotionele intelligentie is door je een moment te herinneren waarop je een soortgelijke emotie voelde en die met succes aan kon. Omdat je emotie in het verleden beheerste, kun je het vandaag zeker aan.

 

Zorg ervoor dat je dit niet alleen vandaag aankan, maar ook in de toekomst: Om je emoties onder de knie te krijgen, bouw je zelfvertrouwen op door te oefenen met situaties waarin je deze emotie in de toekomst zou kunnen opduiken. Zie, hoor en voel hoe je met de situatie omgaat. Dit is een equivalent van het optillen van emotionele gewichten. Ga veel naar de “sportschool” om succesvol met je gevoelens om te gaan.

 

Met emotionele intelligentie leren omgaan is volgens mij een van de meest krachtige stappen die nemen om een leven te creëren dat authentiek en bevredigend is.

 

Net zo authentiek als onze locatie in Tilburg. We zijn hier gevestigd in een monumentale stadsvilla waar je per uur of per dag een spreekkamer, behandelkamer of coachkamer kan afnemen of je bedrijf vestigen in dit schitterende gebouw.

 

Per 1 september komt er een kantoortje beschikbaar voor vaste verhuur. Dit is de kans om je bedrijf een eigen kantoor te gunnen in dit statige pand.

 

Neem een kijkje op http://www.addbusinesspoint.nl/tilburg en maak direct een offerte op maat.

 

Kom anders binnenkort even kijken hoe jouw nieuwe vestigingen er uit kan komen te zien.

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 21 juli 2021