Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Deel 35 – Kom uit je comfortzone

Deel 35 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.

 

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

 

Hoe kom je uit je comfortzone.

 

Met ons hoofd kunnen we de meest fantastische ideeën creëren. We kunnen naar de maan…en terug. We bouwen schone auto’s die veilig zijn en abnormale prestaties hebben. Maar ons hoofd verlangt ook naar comfort. Onze hersenen verlangen ook naar een vaste structuur. Het liefst denkt het in de gebaande paden wanneer het een beslissing moet nemen. Deze paden worden patronen in onze gedachten en gedrag. En daarom lijkt het dat we vastlopen in een sleur. Als je dat gevoel hebt moet je misschien je comfortzone eens verlaten.

 

De comfortzone is een psychologische toestand waarin mensen zich veilig voelen. Het vervult onze behoefte aan zekerheid, 1 van de krachtigste menselijk behoeften.

 

Het fijne van de comfortzone is dat we weten wat we kunnen verwachten en weten hoe we moeten reageren. Voor ons gevoel hebben we alles onder controle. Al je behoeften zijn vervuld en je voelt je vredig.

 

Zodra je je comfortzone verlaat bevindt je niet langer in een vertrouwde en beheersbare situatie. Het brein heeft niet de paden gecreëerd die het nodig heeft om te weten hoe te reageren. En dan kan je angst voelen. Toch is het verstandig je comfortzone af en toe een te verlaten.

 

Waarom? Om je vaste patronen te doorbreken. Tuurlijk geeft de comfortzone je comfort, het heet niet voor niks zo. Weinig stress, minder angst en een algemeen gevoel van welzijn.

 

Maar onzekerheid en groei zijn ook menselijke behoeften. Het is een paradox: te veel zekerheid en we zullen onze behoefte aan groei en nieuwe ervaringen niet vervullen. Maar te veel onzekerheid kan leiden tot angst en gebrek aan productiviteit.

 

Ook hier is het de kunst om een balans te vinden. Door je grenzen te verleggen kun je productiever, flexibeler en creatiever worden. Terwijl je je persoonlijke grenzen verlegt train je je hersenen om zich aan te passen aan nieuwe situaties en nieuwe neurale paden te creëren die je een betere probleemoplosser, beslisser en leider maken. Je wordt echt niet meer te stoppen.

 

En daar doen we het allemaal voor! Dit brengt ons als ondernemer ook echt verder.

 

Om de comfortzone te verlaten, moet je leren hoe je de natuurlijke angst kunt beheersen die je zult voelen wanneer je nieuwe dingen probeert. Het begin met in contact komen met je emoties en het transformeren van je mindset.

 

Maar wat is je comfortzone? De meesten denken dat ze meer risico’s durven te nemen dan dat in werkelijkheid is omdat je nog nooit te maken hebben gehad met een extreme situatie waarin ze echt zijn getest. Ga op zoek naar je baseline. Als je belangrijkste menselijke behoefte zekerheid of verbinding is, moet je misschien meer uit je comfortzone stappen dan anderen.

 

Degene die dit wel lukken hebben misschien meer emotionele waarde dan degene die vast blijven zitten in routines. Dit wil niet zeggen dat ze hun emoties onderdrukken maar juist het tegenovergestelde. Ze erkennen dat hun emoties er zijn om hen te leiden. Wanneer je je comfortzone verlaat is angst normaal.

 

Je hoeft niet direct grote stappen te maken. Begin klein. Ga bijvoorbeeld op een andere plaats werken dan dat je nu doet. Nu zit je misschien steeds thuis te werken, maar we kunnen weer naar buiten.

 

Komt eens een dagje in 1 van onze flexcentra werken om buiten je comfortzone te gaan. Neem een kijkje op onze site voor het overzicht van al onze locaties

https://www.flex4medics.nl/locaties/

 

En misschien bevalt het buiten de deur werken je helemaal niet. Maar faalangst is een van de meest voorkomende angsten die ons ervan weerhouden om uitmuntendheid te bereiken.

 

Ook als je kijkt naar de beste atleten, ondernemers en acteurs, zal je zien dat ze allemaal op een bepaald moment in hun leven spectaculair hebben gefaald. Het verschil is dat ze zich niet door 1 mislukking hebben laten tegenhouden. Ze weten dat in elke mislukking een les zit, maar je moet uit te comfortzone gaan om dit te vinden.

 

Ik zie je op 1 van onze locaties!

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 23 juni 2021