Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Deel 32 – Het geheim van geluk….sssst

Deel 32 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.

 

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

 

Geluk hangt niet alleen af van wat je kunt krijgen, maar ook wat je kunt geven.

 

Er is een Chinees gezegde dat luidt: Als je een uur lang geluk wilt, doe dan een dutje. Als je een dag gelukt wilt, ga dan vissen. Als je een jaar gelukt wilt erf dan een fortuin. Als je levenslang gelukt wilt, help dan iemand. Eeuwenlang hebben de grootste denkers hetzelfde gesuggereerd: Gelukt wordt gevonden in het helpen van anderen.

 

Van jongs af aan leren we al dat je niet alleen moet nemen maar dat je ook moet geven. Zo is het leven, geven en nemen. Het begint al bij je eerste verjaardagstaart die je krijgt. Alle stukken geef je weg. Ik ben mij gaan verdiepen achter de diepere waarheid van geluk. Het is voor ieder mens het ultieme doel in het leven; Gelukkig zijn. Om mij heen zie ik dat het toch niet zo eenvoudig blijkt te zijn.

 

Er blijkt idd een diepere waarheid te zijn. Wetenschappelijk onderzoek levert overtuigende gegevens ter ondersteuning van het anekdotische bewijs dat geven een krachtige weg is naar persoonlijke groei en blijvend geluk. Door fMRI-technologie weten we nu dat geven dezelfde delen van de hersenen activeert die worden gestimuleerd door voedsel en seks. Experimenten tonen aan dat onbaatzuchtigheid in de hersenen verankerd is. Anderen helpen is misschien wel het geheim van een leven dat niet alleen gelukkiger is, maar ook gezonder, rijker, productiever en zinvoller.

 

Maar het belangrijkste om te onthouden is dat geven niet altijd goed voelt. Het tegenovergestelde zou heel goed waar kunnen zijn: Geven kan ons het gevoel geven dat we uitgeput zijn en dat er misbruik van ons gemaakt wordt. Uit eigen ervaring heb ik een aantal onderwerpen uitgeschreven waarbij je niet moet geven totdat het pijn doet maar totdat het goed voelt.

 

Passie vind ik eens van de mooiste dingen in het leven. Als je alles in je leven met passie kan doen dan ben je een gelukkig mens. Ook voor geven moet passie de basis zijn. Het gaat er helemaal niet om hoeveel we geven, maar om hoeveel liefde we in het geven steken. Het moet niet alleen een kwestie zijn van het juiste kiezen, maar ook een kwestie van kiezen wat goed voor ons is.

 

Tijd is…fijn. Een goede vriend van mij heeft mij dit al jaren geleden ingepeperd. Het geven van tijd is vaak waardevoller voor de ontvanger en bevredigender voor de gever dan het schenken van geld. We hebben niet allemaal hetzelfde geldbedrag, maar we hebben allemaal tijd over en kunnen een deel van deze tijd besteden aan het helpen van anderen.

 

Als je dan toch geld wil geven aan een goed doel dan blijkt volgens Harvard wetenschappers die een beter gevoel te geven dan je geeft aan doelen waarvan je exact weet wat ze met je geld doen. Dus niet aan overkoepelende organisaties.

 

Vind een manier om anders te zijn. Integreer je interesses en vaardigheden met de behoefte van anderen. Kortom, wees bereid om meer te geven dan dat je ontvang maar hou je eigen belangen in het oog.

 

Je kent het vast wel, een goede vriend haalt je over om geld te doneren voor een goed doel. Vaak geef je dan eerder om vernedering te voorkomen dan dat je dat doet uit vrijgevigheid. Dit geven leidt dus niet tot een warm gevoel. De kans is groot dat het meer tot wrok zal leiden.

 

Ik wil je dan ook niet ontmoedigen om aan goede doelen te geven, alleen omdat we daar niet altijd vrolijk van worden. Als je alleen zou geven om elke keer dat we gaven iets terug krijgen, dat zou dit een vreselijk opportunistische wereld zijn! Maar als we het gevoel hebben dat we door schuldgevoelens zijn gestruikeld om te geven, is de kans groot dat we in de loop van de tijd niet erg toegewijd zullen zijn aan de zaak.

 

De sleutel is om de aanpak te vinden die bij ons past. Als we dat doen, hoe meer we geven, hoe meer zin, betekenis en geluk kunnen krijgen. Kortom alle dingen die we zoeken in het leven, maar die zo moeilijk te vinden zijn.

 

Zo geef ik mijn tijd aan een zorgboerderij. Niet met de beesten of de mensen maar met de planning, software, website en logistiek voor het toeristische deel. Dat gaat dit jaar knallen als nooit tevoren door mijn inspanningen. Ik het er alleen maar tijd in gestopt en voor teruggekregen wat ik nooit had verwacht en nooit ergens anders heb gekregen.

 

Maar ik heb jou ook wat te geven. Fantastische flexruimtes voor een nog meer fantastische prijs. Voor deze tarieven kan je het ergens anders niet krijgen. Hoe kan dat? Door slim ondernemerschap! Zorgen voor nauwelijks overheadkosten, een heel goed inkopen en combinaties maken waardoor het geheel geld oplevert.

 

Kom een keertje flexibel werken op een van onze locaties: https://www.flex4medics.nl/locaties/.

 

Krijg jij van mij een fantastische ervaring!

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 2 juni 2021