Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Deel 31 – Alleen maar slechte beslissingen

Deel 31 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.

 

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

 

Blijkbaar nemen we elk uur dat we wakker zijn 2000 beslissingen. Ik heb het zelf niet gemeten maar dit hebben ze onderzocht.

 

Gelukkig zijn het grootste deel van deze beslissingen futiliteiten. Maar er zijn ook beslissingen die je moet nemen die bepalend zijn voor je gezondheid, veiligheid, relatie of je business.

 

Maar hoe neem je nu een juist besluitvorming. In de anderhalf jaar met Eden is dit onderwerp steed een rode draad geweest, maar het blijft een lastig. Je kan wel blijven dubben over grote stappen die je moet of wil maken, maar je moet een keer springen. Of beslissen dat je niet springt.

 

Zelfs bij de meest energieke mensen is de rek er wel eens uit. Niemand heeft eindelozen mentale energie. Als je constant hetzelfde doet verminderd ons vermogen om mentale taken uit te voeren en beslissingen te nemen.

 

Nu hebben we als ondernemers niet zoveel last dat we steeds hetzelfde moeten doen, althans ik niet. Maar ik merk heel sterk dat wanneer ik dag in dag uit een zelfde taak moet doen dit enorm ten koste gaat van mijn creativiteit. Op dit moment hebben we een project lopen waarbij we poststukken sneller en efficiënter gaan verwerken. Ik doen veel mee aan testen. Bijna iedere dag misschien wel een uur testen. Ik merk dat ik niet ben gemaakt om aan de lopende band te staan.

 

Een andere factor die het maken van beslissingen steeds meer in de weg staat is afleiding. De technologische tsunami van de afgelopen jaren heeft een tijdperk van ongekend gemak ingeluid. Maar de stroom aan informatie houd ook nooit meer op. Onderzoek heeft aangetoont dat onze hersenen 5 maal meer informatie te verwerken krijgen als 35 jaar geleden. We leven in een constante staat van afleiding en daardoor is het veel moeilijker geworden om je te concentreren.

 

Eelko de Boer noemt het internet fasting. Gewoon helemaal geen social media. Geen smartphone maar een ouderwetse Nokia. Helemaal terug in de tijd en alleen focussen op de dingen die er toe doen. Probeer het eens, het werkt echt. Je zal veel betere en snellere beslissingen kunnen nemen. Maar wel tijdelijk dan hè.

 

Om goede beslissingen te nemen heb je ook de juiste input nodig. Zeker in een overleg met meerdere mensen wil je alle input hebben die je kunnen helpen de juiste beslissingen te nemen. Het is alleen jammer dat maar enkele van de mensen in de bespreking daadwerkelijk het gesprek voeren. De introverte mensen aarzelen en denken langer na. It’s me. Zorg dat je 24 uur vooraf een agenda stuurt zodat iedereen alvast na kan denken. Dit maakt het voor jezelf ook een stuk efficiënter omdat je nu na moet denken wat je in de agenda gaat schrijven en dus niet ad hoc een verhaal gaat bedenken.

 

Andere zaken die onze wijze van beslissen beïnvloeden zijn multitasking, emoties en de overdaad aan informatie, big data en statistieken.

 

Al die beslissingen die we nemen, bepalen onze realiteit. Ze hebben een directe invloed op hoe wij onze tijd besteden en welke informatie we verwerken (of negeren). Onze beslissingen vormen onze relaties en in de hyperverbonden wereld van vandaag dragen beslissingen in toenemende mate bij aan ons energie niveau en hoe efficiënt we zijn in de verschillende aspecten van ons leven.

 

Het is onvermijdelijk dat we allemaal elke dag slechte beslissingen nemen. Maar als we ons bewust zijn van deze zes vijanden van goed besluitvorming en stappen ondernemen om ze te slim af te zijn, kunnen we betere beslissingen nemen die een positieve impact hebben op de mensen met wie we werken en leven.

 

Laten we dat dan in een fijne omgeving doen zodat we ons kunnen focussen om die dingen die er toe doen. Dit kan bijvoorbeeld op onze locatie in Apeldoorn. Je kan hier in alle rust zonder storende elementen je werkt doen. Je trekt de deur van je eigen kantoortje die je per uur, per dag of per dagdeel kan huren achter je dicht en je hebt alle rust. Zin in koffie en een praatje, bij de koffiemachine kom je altijd wel iemand tegen waarmee je in gesprek kunt gaan.

 

Kom ook een keertje werken in Apeldoorn. Je zal zien dat de rust je verder zal helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

 

Je ken het verhaal vast wel van de kikker die de vijver in wilde springen. Juist ja, hij ging niet.

 

Maar jij gaat wel. Neem de juiste beslissing door je ruimte te reserveren via https://www.flex4medics.nl/locaties/

 

 

Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 26 mei 2021