Deel 28 – De eenvoudigste oplossing is vaak de beste
Deel 28 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.
Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.
In onze huidige samenleving zijn we een ster geworden in het simpele gecompliceerd maken.
Maar waarom houden we ons niet bezig met het ingewikkelde eenvoudig te maken? Gewoon de dingen super simpel maken?
Het lijkt er wel op dat we complexiteit als gemeen goed zijn gaan zien. Ik doel dan op het oplossen van dagdagelijkse problemen.
Ben ik altijd al een voorstander geweest van complexe zaken simpel te maken. Dit is de basis van mijn bedrijf geweest. Maak grote complexe zaken klein en makkelijk bereikbaar voor kleine ondernemingen.
Terwijl ik al jaren de zaken simpel probeer te benaderen, vaak is de simpelste oplossing vaak de beste, heeft Eden mij gewezen op op Occam’s Razor. Ofwel het scheermes van Occam. De What-Why-methode. Ook wel de wet van de spaarzaamheid.
It’s all in the name. Je gaat dus alle onnodige ingewikkeldheden elimineren.
Binnen je bedrijf zal je ieder dag problemen tegen komen. Heel vaak kom je steeds dezelfde problemen tegen. Je hebt vast je eigen methode gevonden om deze problemen op te lossen…of niet.
Als je de filosofie van Occam’s Razor volgt zal je ontdekken dat je ook door andere overbodige rommel heen kunt snijden en een super eenvoudige methode zult ontdekken.
Als ik tegen een probleem in mijn processen loop kan ik al heel snel meerdere oplossingen bedenken. Maar wat is de beste oplossing. Met Occam’s Razor kan ik heel snel de meest eenvoudige oplossing vinden:
- Het principe van de aantallen: Pluraliteit mag niet zonder noodzaak als een feit worden beschouwd
- Het principe van de spaarzaamheid: Het wetenschappelijke principe dat dingen typisch met elkaar verbonden zijn of zich op de eenvoudigste manier gedragen
Nu gaat het verhaal van Occam al een tijdje mee. Deze theorie komt uit de 14e eeuw. In de tussentijd is er dus wel een upgrade gekomen van zijn model.
Het meest gebruikte model is dat van Terry Borton: Borton’s Development Framework. In dit framework kan je eigenlijk alles vatten. Het is ontzettend simpel en omvat maar 3 vragen:
- Wat? De ervaring
- Nou en? Analyse van reflectie of reflectieproces
- Wat nu? Samenvoeging van ongelijksoortige zaken en nieuwe perspectieven door reflectie. Hier bepaal je wat je vervolgens moet doen en wat de volgende acties is.
Nu kan ik je helemaal gaan uitleggen hoe dit werkt maar dat kan je zelf ook wel vinden op het internet.
Het gaat erom hoe ga je het toepassen. Dat is voor ieder business weer anders. Daar kan ik je geen passend antwoord op geven voor jouw bedrijf.
Maar je kan er wel iedere dag van profiteren. Mijn bedrijf is helemaal op dit model gebouwd. En ook nu kom ik geregeld met nieuwe ideeën hoe het toch weer anders en/of beter kan.
Deze ideeën komen dan niet van anderen vandaan maar door een samenloop van omstandigheden waardoor je ineens een heel andere visie krijg op de processen zoals ze nu lopen.
Op dit moment loopt er ook ook zo’n proces waarmee er veel en veel efficiënter kan worden gewerkt. Het zit nog in de voorbereidingsfase en uiteindelijk zal je hier helemaal niets van merken maar aan de achterkant wordt mijn bedrijf weer iets efficiënter.
Om Borton’s Development Framework en dus de meest eenvoudige oplossingen te kiezen heb ik MyADD laten ontwikkelen…software dus.
MyADD knoopt alle software die we gebruiken aan elkaar als een spin in het web. Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen alles zelf te ontwikkelen maar dat is te moeilijk, kost te veel tijd en is te duur.
Hierdoor kan je het beste van alle software die te koop is gebruiken en koppelen in een beheersbare omgeving die jezelf steeds kan aanpassen aan de huidige omstandigheden.
Zo blijft mijn IT mannetje ook van de straat en kan ik bouwen naar mijn ultieme doel: Flexibel werken in allerlei gebouwen mogelijk maken.
Met deze manier van denken en ook het toepassen van dit model en de techniek waarmee ik het model invul loopt mijn bedrijf ver voor op anderen.
Wil jij ook flexibel kunnen werken zonder dat je nog een vast kantoor nodig hebt? Maak dan een offerte voor een service kantoor of virtueel kantoor https://www.flex4medics.nl/offerte
Regel je de vestiging van je bedrijf niet alleen bij de grootste service kantoor aanbieder van het land maar ook bij de meest innovatieve.
Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you
Geplaatst op: 5 mei 2021