Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Deel 26 – Vasthouden aan je overtuigingen staat je groei in de weg

Deel 26 van mijn verhaal over de lessen die ik van mijn levenscoach Eden heb geleerd.

 

Anderhalf jaar lang heeft deze mateloos krachtige vrouw aan mijn zijde gestaan en mij heel veel levenslessen bijgebracht en inzichten gegeven. Iedere woensdag neem je weer mee in deze mooie reis.

 

Dit is niet de tijd om je vast te houden aan je eigen overtuigingen. Wil je als ondernemer daadwerkelijk in deze tijd vooruit komen dan zal het radicaal anders moeten gaan doen.

 

Maar hoe?

 

Je hebt zoveel potentie maar dit komt niet altijd naar voren in je resultaten.

 

Misschien heb je de dingen al anders gedaan maar zit je met een diepgewortelde onbewuste overtuigingen zodat dit je resultaten beïnvloed op een manier die je niet kunt zien.

 

Als je een diepe overtuiging hebt, zelfs onbewust, kan dit je potentieel verstoren door de acties en niet-acties die je onderneemt op basis van deze overtuiging.

 

Het gevolg is dat dit zorgt voor onwenselijke resultaten die je weerhouden van het echte succes.

 

Ik spreek uit ervaring.

 

Jaren geleden zat er geen schot meer in de resultaten van mijn bedrijf. Een jaar lang werken zonder resultaat in groei.

 

Gewoon blijven hangen. Niks voor mij maar dit waren de omstandigheden. Ik was me er niets eens van bewust zelfs.

 

Tot het moment dat ik naar de cijfers ging kijken. OK, wel winst gemaakt maar exact dezelfde omzet als het jaar ervoor.

 

Dat was voor mij een trigger om het anders te doen. Maar ook dit proces was een volledig onbewust proces. Ik deed het gewoon.

 

Het besef kwam pas in de loop van de anderhalf jaar dat ik mijn bewustwordingsproces bij Eden heb doorlopen.

 

In deze tijd zijn hele mooie conclusies naar voren gekomen. Waaronder deze. Ik zal je proberen uit te leggen waarom mijn overtuigingen mij steeds in de weg stonden. En soms nog steeds staan.

 

Jij bent een uniek persoon. Jij hebt veel meer te bieden dan dat een ander heeft met jouw titel, functie of in jouw beroepsgroep.

 

Maar hoe ga je er mee om? Hoe ga jij je onderscheiden in de markt?

 

Als jij er nu ook van overtuigd bent dat je uniek bent geeft je dat zelfvertrouwen en het vermogen om in je gaven te geloven en uit te blinken.

 

Jij ben op vele fronten uniek ten opzichte van al die anderen. Jij hebt het vermogen om het leven van iemand anders te veranderen of te beïnvloeden zoals niemand anders dat kan.

 

Het mooie is, het is helemaal niet moeilijk. Je moet het alleen even doen.

 

Er is echt niemand anders die precies jou ervaring en kennis heeft en die kan dienen op de manier die alleen jij kent.

 

Begin simpel: Maak een lijstje van je interesses, passies, vaardigheden, kennis, ervaring en verlangens. Lees elke dag deze lijst en beslis wat je die dag kunt doen aan dat punt.

 

Als je dit punt dan ook weet te koppelen aan je doelen, dan ga je heel ver komen als je dit op de juist wijze toepast.

 

Maar ja, dan moet je natuurlijk wel weten wat je wil. De meeste mensen weten precies wat ze niet willen. Hele lijst kunnen mensen zo opdreunen.

 

Lekker lopen klagen wat allemaal niet werkt. Lekker comfortabel. En het levert nog een beloning op ook. Waarom zou je het dan anders doen.

 

De beloning wordt je geleverd in de vorm van niks doen. Geen actie, geen verantwoording, geen risico. Dat is nog eens lekker comfortabel.

 

Maar nu het lijstje wat je echt wel wil. Dit zal in basis een kort lijstje zijn. Begin er maar eens aan. Het lijst zal snel groeien.

 

Zorg voor een duidelijke visie voor je toekomst en leg deze visie ook vast. Alleen op deze manier gaat het lukken om je acties ook om te zetten in daden die de richting op gaan van je visie en dus je succes.

 

Schrijf je visie niet alleen op maar maak deze ook visueel. Meerdere onderzoeken tonen aan dat het visueel maken van je doelen zorgt dat je ze ook kan bereiken. Maak een visionboard!

 

Hou hierbij 1 regel in gedachten: Hoe grenzelozer je visie, hoe reëler je bent. Elon Musk is hier het levende bewijs van.

 

De kans is groot dan wanneer je dit aan het lezen bent dat je hierna weer gewoon verder gaat met je dagdagelijkse zaken. Je neemt of hebt geen tijd om ook daadwerkelijk iets te gaan veranderen.

 

Herkenbaar? Ook bij mij. Maar het is zo’n slecht excuus. Op deze manier ga je nooit verder komen en blijf je doen wat je altijd al deed: vasthouden aan je overtuigingen. Je blijft dan ook krijgen wat je altijd hebt gekregen.

 

We hebben allemaal evenveel tijd aan het begin van de dag. Toch is de ene persoon veel succesvoller dan de andere. Waarschijnlijk omdat die persoon het anders doet.

 

Als je er echt van overtuigd bent dat je te weinig tijd hebt, hou het dan eens bij. Ja, OK, kost ook tijd. Maar je moet ergens beginnen.

 

Aan de hand van deze lijst kan je een nieuwe agenda maken of misschien wel zaken schrappen of uitbesteden. Je hebt in ieder geval inzicht.

 

Wat bij mij altijd lekker werkt als ik een dag heb waarin ik veel moet doen, een agenda maken. Lekker strak gepland.

 

Verander vanaf vandaag de relatie met de tijd. Verander je leven. De belangrijkste tijd van je leven is nu.

 

We leven in een snelle wereld. Wat je vandaag hebt geleerd is morgen alweer achterhaald. Dit kan ontmoedigend aanvoelen omdat je daar wel je tijd in stopt. Dit zal helemaal afhangen van de branche waarin je werkt hoe snel de veranderingen zich opvolgen.

 

De sleutel zit M in het enthousiasme wat jij kan opbrengen over het potentieel van deze veranderingen.

 

Door betrokken, gretig en enthousiast te blijven over nieuwe mogelijkheden en veranderingen, kan je je kennis en vaardigheden op uniek manieren toepassen.

 

Laat verandering jezelf in staat stellen om op een positieve manier te evolueren en je enthousiasme over te brengen op nieuwe kansen. Er zijn in deze tijd zoveel nieuwe kansen.

 

Kijk ook eens hoe andere het doen die in je branche goed aangeschreven staan of een leidende rol hebben.

 

Vergeet jezelf ook niet de vraag te stellen was succes is voor jou. De meeste mensen drukken dit uit in geld. Zo lang je in goede gezondheid bent is dat natuurlijk ook de makkelijkste manier om te meten. Maar misschien is jouw succes wel je gezondheid of meer aandacht kunnen besteden aan je gezin of creatieve vrijheid of emotionele en psychologische stabiliteit.

 

Soms lijkt het wel dat je concurrenten of collega ondernemers het helemaal hebben gemaakt. Je volgt ze op social media en geregeld komt er op je tijdlijn iets van hen voorbij.

 

Het lijkt allemaal 1 mooi ideaalplaatje te zijn. Niets is minder waar. Maar als je je dit steeds aantrekt kan het wel eens zijn dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt.

 

Baseer je op je eigen ervaring en waarheden. Blijf verbonden met jouw doelstellingen en ga je niet vergelijken met anderen.

 

Succesvolle groei ga je nooit alleen bereiken. Je zal op andere moet vertrouwen die jou helpen de weg te wijzen.

 

Er kunnen verschillende reden zijn waarom je een beperkte overtuiging hebt dat je het wel allemaal alleen kan.

 

Misschien voel jij je schuldig of beschaamd om hulp te vragen. Misschien ben je bang om in de steek gelaten te worden of om afgewezen te worden door anderen. Maar je hebt echt anderen nodig om de meest geweldige dingen te kunnen realiseren.

 

Een mooie manier die ik al jaren toepas is werken met en buddy. Een andere ondernemer en samen ga je op gezette tijden een uurtje sparren. Gewoon de dagdagelijkse problemen of de meest wilde ideeën. Hoe het gesprek ook loopt.

 

Op deze manier ben je niet alleen aan het vragen maar geeft je ook iets terug. Geven kan soms nog meer opleveren dan nemen. Probeert het een keer.

 

De echte grote en belangrijke dingen het het leven die bereik je niet alleen.

 

Veel mensen denken dat ze niet goed genoeg zijn. Het is ook een beetje on-Nederlands om jezelf helemaal geweldig te vinden. Je kent de commentaren vast wel: “Die vindt zichzelf helemaal geweldig”. Ja, en?

 

Vind jezelf ook goed genoeg. Op deze manier wordt je kans op angst, de ultieme perfectie en uitstelgedrag vele malen kleiner.

 

Ik heb ook heel lang vastgehouden aan mijn overtuiging dat ik mijn hele bedrijf wel vanuit huis kon regelen. Ondanks dat ik flexwerk oplossingen verkoop.

 

Omdat ik op sommige moment werd gedwongen om buiten de deur te gaan werken heb ik die als zeer prettig ervaren. Even weg uit de huiselijke omgeving en andere mensen tegenkomen. Even kletsen over andere dingen.

 

Nog steeds werk ik graag thuis maar deze overtuiging heb ik heel langzaam laten gaan.

 

Wil jij ook af en toe buitenshuis werken. Kijk op https://www.flex4medics.nl/locaties/ om een flexwerkplek, spreekkamer, behandelkamer of coachkamer te boeken.

 

De belangrijkste tijd van je leven is nu. Maak er wat moois van!

 

Florentijn van den Bos – Flex4you

Terug naar overzicht

Geplaatst op: 21 april 2021